Miten maalaata kodin seinät - ammattilaisten vinkit

Tavoitteenasi on luoda kotiin uusi kaunis sävymaailma, mutta maalaustela on kädessä ensimmäistä kertaa? Maalarimestari Paula Rautiaisen vinkeillä onnistut varmasti.

MILIEU
MILIEU

Omaa maalausyritystään johtava maalarimestari Paula Rautiainen on ammattilaiskumppanimme, jonka kanssa kehitämme Milieu-maaleja. Hänelle maalaaminen on helppoa, sillä työkseen hän uudistaa yksityiskoteja, entisöi historiallisesti arvokkaiden rakennusten porrashuoneita ja toteuttaa visionäärisiä julkisia tiloja. Tapasimme Paula Rautiaisen ja keskustelimme maalausvinkeistä joiden avulla jokainen onnistuu.

Paula, miten maalausprojektiin kannattaa valmistautua?

Varaa aikaa niin, että maalaaminen on kivaa, eikä ole kiire. Perjantai-iltana väsyneenä työpäivän jälkeen ei ehkä kannata aloittaa mitään projektia. Huoneen maalaaminen onnistuu ammattilaiselta päivässä, mutta ensikertalaisen kannattaa varata siihen kaksi päivää. Maalaaminen kannattaa myös tehdä aina hyvässä valossa, mieluiten päiväsaikaan.


Miten maalaat kodin seinät - ammattilaisten vinkit

Mitä välineitä seinän maalaamiseen tarvitaan?

Toimiva maalausvälinesetti  tekee maalausurakasta helpomman. Tarvitset kaksi eri kokoista telaa, jatkovarren, maalikaukalon, siveltimen ja rajausteippiä. Eri sävyille kannattaa hankkia omat telansa ja siveltimensä, niin et joudu odottelemaan pestyjen välineiden kuivumista. Telaan kannattaa ehdottomasti hankkia myös jatkovarsi. Muista olla jatkovarren kanssa tarkkana seiniä maalatessa, ettet osu telalla vahingossa kattoon.

3 hyvää syytä käyttää telan jatkovartta:

  1. Maalausjäljestä tulee tasaisempi
  2. Kädet eivät väsy maalia levittäessä
  3. Yletyt maalaamaan koko seinän ilman tikkaita

 

Miten seinät valmistellaan maalausta varten?

Maalaamista edellisenä päivänä on hyvä pestä seinät esimerkiksi laimealla astianpesuaineliuoksella. Seiniin kertyy pölyä ja nokea erityisesti kaupungeissa, ja rasvainen noki vaatii rasvaa liuottavan pesuaineen.

Pesun ja kuivumisen jälkeen seinät siistitään kittaamalla, jos seinässä on naulanjälkiä tai muita epätasaisuuksia. Kitin kuivuttua kohdat pitää maalata kerran yli seinämaalilla ennen varsinaista maalausta. Ilman välimaalausta kitattu kohta voi näkyä maalatusta seinäpinnasta läpi, sillä kitti on paljon huokoisempaa kuin maalipinta ja imee maalia eri tavalla. Jos olet vaihtamassa seinän sävyä ja joka tapauksessa maalaat kaksi kerrosta, ei kitattujen kohtien kolmatta kerrosta tarvita

Vinkki: Maalaa kitatut kohdat ennen seinän maalaamista.

Miksi suojaus on tärkeää?

Huolellisesti suojaamalla lopputuloksesta tulee siisti. Suojaus on yksi maalausurakan tärkeimmistä vaiheista ja se vie helposti puolet päivästä. Suojaamiseen onkin hyvä varata aikaa enemmän kuin maalaamiseen.

Ennen maalaamista listat, valokatkaisijat ja pistokkeet suojataan huolellisesti teipillä. Myös lattia suojataan kunnolla suojapaperilla tai pahvilla.

Miten maali levitetään seinään?

Maalaamisessa on kolme vaihetta:

  1. Rajaus
  2. Levitys
  3. Tasaus

Rajaa ensin teipillä  seinien reunat ja katonraja. Sen jälkeen käy siveltimellä läpi rajatut reunat.

Sivellinrajauksen jälkeen maali pyöritetään jatkovarrella varustettuun telaan tasaisesti ensin maalikaukalossa ja sitten seinään.

Yleisin aloittelijan virhe on ottaa telaan liian vähän maalia, jolloin jäljestä tulee raidallinen. Maalia on sopivasti, kun telaa ei tarvitse painaa. Anna telan tehdä työ seinällä. Jos maalia on liikaa, se alkaa valumaan.

Oikeakätisen on hyvä aloittaa vasemmasta reunasta ja edetä oikealle. Vasenkätinen toimii vastakkaiseen suuntaan. Jätät siis jälkeesi märän maalipinnan. Maalia levitetään ensin reilusti telalla seinään siksak-kuviona reunasta aloittaen. Ei keskeltä seinää, kuten joissakin mainoksissa näkee tehtävän.

Etene johdonmukaisesti noin metri kerrallaan. Eri suuntiin liikkuva tela saa maalin leviämään tasaisesti joka kohtaan. Jos sinun pitää painaa telaa voimakkaasti, maalia on telassa liian vähän.

Vinkki: Levitä maali seinään siksak-kuviona

Miten lopputuloksesta saa tasaisen?

Ammattilaisena maalaan koko seinän kerralla, mutta aloittelijan kannattaa levittää maalia metrin verran kerrallaan ja tasoittaa maalausjälki telaamalla ylhäältä alas. Tässä kohtaa ei enää tarvitse lisätä maalia, eikä telaa tarvitse painaa. Rulla tekee itsestään työn.

Ole tässäkin vaiheessa johdonmukainen; älä tasoita molempiin suuntiin, vain ylhäältä alas. Joissain maalausoppaissa neuvotaan tasaamaan alhaalta ylös, mutta mielestäni se on raskaampi ja hankalampi tapa. Ylhäältä alas tasatessa tela tulee omalla painollaan alas.

Kolme yleisintä virhettä, joilla lopputuloksesta tulee raidallinen:

  1. Telassa on liian vähän maalia
  2. Tasausvedot tehdään eri suuntiin
  3. Maalattua seinää parannellaan tasauksen jälkeen

Vinkki: Tasaa maali rullaamalla telalla ylhäältä alas.

Kuinka monta kerrosta maalia tarvitaan?

Jos maalaat samaa sävyä vanhan maalin päälle, yksi kerros saattaa riittää. Jos vaihdat sävyä, pitää seinä maalata kaksi kertaa. Keltaiset ja jotkut tummemmat sävyt saattavat vaatia jopa kolme kerrosta.

Kun olet maalannut koko seinän, poista teipit heti kun olet lopettanut maalaamisen. Näin maali ei kuivu teippiin kiinni ja revi maalipintaa. Teippejä ei toki tarvitse poistaa, jos maalaat kahtena päivänä.“

Vinkki: Poista teipit heti maalaamisen jälkeen, jotta maalipinta ei rikkoudu.

Mitä, jos lopputulos ei ole täydellinen?

Älä mene tasaamaan jälkeä ennen kuin maali on kuivunut, vaikka seinä näyttäisi raidalliselta. Jos lopputulos on epätasainen, sinun ei tarvitse tehdä uusia rajauksia, mutta maalaa telalla koko värialue uudestaan. Ei haittaa, vaikka et pääse ahtaimpiin kohtiin telalla enää uudestaan, rajaa ei huomaa.

Harjoitus tekee mestarin, ja pian seinien maalaaminen on luonteva osa oman tyylisi ilmaisua.