Kuinka luoda persoonallinen tyyli kaksivärisellä seinällä?

Kaksiväriset seinät ovat nyt suositumpia kuin koskaan, eikä suotta – väripinnoilla voi luoda kotiin aivan erityisen tunnelman. Asiantuntijamme antoivat 4 vinkkiä siitä, mitä suunnittelussa tulisi ottaa huomioon.

Kuinka luoda persoonallinen tyyli kaksivärisellä seinällä?
Kuinka luoda persoonallinen tyyli kaksivärisellä seinällä?

Katso asuntoa kokonaisuutena

Seinää jakavat linjat tuovat tilaan värisävyistä ja rajan korkeudesta riippuen joko arvokkaan, mukavan kodikkaan tai rohkean persoonallisen tyylin. Maalarimestari Paula Rautiainen kehottaa tarkastelemaan asuntoa kokonaisuutena yhden seinän maalaamisen sijaan.

“Maaliraja antaa huoneelle ryhtiä, ja voi luoda illuusion korkeammasta tai matalammasta tilasta. Mieti, minkälaista tunnelmaa kotisi kaipaa. Tutki sitten, millainen valo eri huoneisiin lankeaa ja mitä muita tarpeita huoneilla on. Kaipaako joku huone lämpöä tai avaruutta? Tuntuuko joku huone ryhdittömältä tai tylsältä? Kannattaa ottaa huomioon myös huoneesta toiseen aukeavat näkymät”, Rautiainen neuvoo.

Oikeiden mittasuhteiden löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Miten omaan kotiin sopivan tyylin voi löytää?

 

Harmaa Ruokailuhuone - Milieu

Tämä vaalean harmaan ja valkoisen yhdistelmä luo tilaan avaruutta. Kuva: @mikekarlssonlundgren

 

Inspiroidu rakennuksen aikakaudesta

Maalirajan paikkaa etsiessä on hyvä kääntää katse historiaan. Kaksiväriset seinät olivat erityisen suosittuja Viktoriaanisena aikana Englannissa, jolloin seinän alempi osa maalattiin tummemmalla ja vahvemmalla, kiiltäväpintaisella maalilla, koska se sai yläosaa enemmän kulumaa ja kolhuja.  

Myöhäiskeskiajalla taas oli muodikasta jakaa seinä kahtia koristeseinälistalla tai seinäpaneelilla ja maalata ylä- ja alapuoli eri sävyllä. Seinäpaneeleita käytettiin myös peittämään maasta seinää pitkin nouseva kosteus, ja listoja suojaamaan seinää huonekalujen kolhuilta. Puiset taululistat taas ovat olleet tarpeen laastipintaisten seinien kanssa.

Milieu Two Toned Wall

Tämä suklaan ruskea sävy saa raikkaan väriparin valkoisesta.

Kuva: @colinking

 

“Kaksivärisillä seinillä on ollut alun perin funktionaalinen tarkoitus ja myöhemmin siitä tullut enemmän visuaalinen elementti”, sanoo Ilona Palmunen, arkkitehti ja A.S.Helsingön luova johtaja.

Kaksiväriset seinät olivat suosittuja aina 60-luvulle asti, jolloin mielikuva niistä alkoi yhdistyä sairaaloiden käytäviin ja kouluruokaloiden kulutuksenkestoa vaativiin seiniin. Nyt tyyli elää uutta nousukautta.

 

käytävä ja senkki

Kööppenhaminassa sijaitseva Hotelli Sanders yhdistää huoneissaan vihreän ja valkoisen raikkaaksi kokonaisuudeksi.

Kuva: @hotelsanders

 

Asunnoissa, joiden historiaan kaksivärisyys ei varsinaisesti kuulu, tyylin voi valita vapaasti. Oman asunnon aikakaudelle tyypilliset värit, muotoilu ja taide voivat inspiroida oman tyylin löytämiseen.

Värisuunnitteluyritys Maamustan perustaja Anni Rantasalo rohkaisee etsimään omaa tyyliä aikakaudesta huolimatta: ”Pitäisin huolta, että lattialistat, ikkunapuitteet ja muut perusasiat – huoneen raamit – ovat aikakauteen nähden kunnossa. Niiden sisälle muodostuu tyhjä taulu, jonka voi täyttää ihan oman mielensä mukaan.”

Patsas ja kaksivärinen seinä

Keltaisen ja valkoisen keväinen yhdistelmä sopii hyvin esimerkiksi keittiöön.

Kuva:  @colinking

 

Tutki asunnon mittasuhteita

Sopivaa korkeutta hakiessa kannattaa tutkia asunnon mittasuhteita. Mittasuhteiltaan sopivaan maalirajaan vaikuttaa huoneen korkeus, sekä se, kuinka paljon kattomaalia on tuotu alas seinäpintaan.

“Korkeassa tilassa seinän jakaminen kahteen osaan tekee huoneesta kodikkaan ja ihmisen mittakaavan sopivan. Matalassa tilassa taas laittaisin maalirajan ikkunalaudan kanssa linjaan tai alemmas, jotta tila ei tunnu ahtaalta. Kannattaa tutkia oman kodin arkkitehtuurillisia linjoja, kuten ikkunalautojen tai ovien korkeutta. Ne voivat toimia suuntaviivoina”, neuvoo Palmunen.

Asunnon kiinteiden linjojen lisäksi sopivan korkeuden maalirajalle voi löytää vakiintuneesta taululistan* tai seinäpaneelin* korkeudesta. Korkeus pitää kuitenkin suhteuttaa myös huoneen muihin linjoihin, kuten kaappeihin, oviaukkoihin ja esimerkiksi tauluihin.

*Taululistan korkeus = 30–50 cm katonrajasta tai korkeissa huoneissa 210–270 cm lattiasta.

*Seinäpaneelin korkeus = 61 cm lattiasta tai viidennes huoneen korkeudesta.

Modernimpaa, rajoja rikkovaa tyyliä hakiessa vain mielikuvitus on rajana. Taiteessa ja arkkitehtuurissa laajasti käytetty kultainen leikkaus voi silloin toimia hyvänä ohjenuorana. Erilaisia korkeuksia kannattaa testata teippaamalla linja seinään.

Patsas ja portaat

Tässä portaikossa tilaan on luotu syvyyttä yhdistelemällä kolmea eri sävyä.

Kuva:  @colinking

 

Luo illuusio lisätilasta 

Jos innostuit tyylistä, mutta et osaa päättää mihin huoneeseen kaksivärinen seinä sopisi, valitse tila, joka vaikuttaa ahtaalta. Vaakalinjoilla voidaan luoda illuusio suuremmasta tilasta.

"Kaksivärinen seinä saa huoneen näyttämään avarammalta, kun alaosa maalataan tummemmalla sävyllä. Silmä hahmottaa vaalean osan vetäytyvän kauemmaksi, jolloin tila tuntuu isommalta. Kaksivärisyys voi olla hyvä ratkaisu esimerkiksi kapeissa käytävissä, eteisessä ja pienessä lastenhuoneessa", Palmunen kertoo.

Nyt voit lähteä suunnittelemaan kotiisi uutta tyyliä. Ota talteen ammattilaisten vinkit ja valitse oikeat sävyt maalausprojektiisi.