Kaikki, mitä sinun pitää tietää vesiohenteiselle maaleille sopivista maalausvälineistä

Maalausvälineillä on väliä. Laadukkailla välineillä maalaaminen sujuu ja jälki on kaunista. Huonolaatuiset tai väärin valitut välineet voivat pilata lopputuloksen, vaikka maali olisi laadukas. Mutta mistä hyvät välineet tunnistaa?

Kaikki, mitä sinun pitää tietää vesiohenteiselle maaleille sopivista maalausvälineistä
Kaikki, mitä sinun pitää tietää vesiohenteiselle maaleille sopivista maalausvälineistä

Ammattilaiselle maalausvälineiden valinta on helppoa, mutta ensikertalaiselle sopivien välineiden tunnistaminen ja löytäminen voi olla vaikeaa. Ymmärrys välineiden materiaaleista ja laatueroista auttaa onnistumaan kodin maalausprojektissa. Yhteistyökumppanimme, arvostettu maalaustarvikkeiden tuottaja C.E. Lindgren tuntee maalausvälineiden erot. Heidän asiantuntijansa Janne Ranta opastaa oikeiden välineiden valintaan:

Hanki pitkäaikaiset välineet 

Ykkösajatukseni on, että kaikki työvälineet mitä hankitaan, pitäisi olla mahdollisimman kestäviä. Kuten muissakin kodin hankinnoissa, maalaustarvikkeissakin kannattaa ajatella pitkäikäisyyttä. Oikein huollettuina laadukkaat telat, siveltimet ja muut tarvikkeet voi ottaa käyttöön aina uudestaan, eikä ympäristöä tarvitse rasittaa kertakäyttöisillä hankinnoilla. 

Määrittele tavoitteesi

Kuten siveltimiä, myös maalausteloja on monenlaisia ja lopputuloksen kannalta telan valinnalla on iso merkitys. Jos haluat hienostuneen, sileän maalipinnan, valitse tela huolella. Mitä lyhyempi nukka, sitä sileämpi lopputulos.

Telan seinään jättämää pintastruktuuria kutsutaan hakkausjäljeksi. Karkeasti jaettuna hakkausjäljet jaetaan kolmeen tasoon:

  1. Sileä ja tasainen (telan nukan pituus 2 – 9 mm). Soveltuu parhaiten esimerkiksi ovien, keittiökalusteiden, listojen, huonekalujen ja sisäseinien maalaamiseen
  2. Keskikarkea (telan nukan pituus 9 – 18 mm) Tarkoitettu esimerkiksi seinien ja kattojen maalaamiseen, kun halutaan saada maalausurakka nopeasti valmiiksi
  3. Karkea (telan nukan pituus yli 19 mm ) Sopii esimerkiksi julkisivuihin, kellariseiniin, muureihin ja muihin karheisiin pintoihin

Kannattaa pitää mielessä, että pienen, yksityiskohtia varten tarkoitetun telan pitää olla valittu samalla nukan pituudella ja laadulla kuin iso tela, jotta tarkempia kohtia telatessa jälki on samanlaista kuin isoilla pinnoilla. Tämä on otettava huomioon myös pohjamaalatessa. Karkean jäljen päälle ei saa sileää pintaa kuin hiomalla.

Milieu Mikrokuitutela, 23 cm

23 cm leveällä mikrokuitutelalla saat helposti ja nopeasti maalattua niin seinät kuin katotkin.

 

 

  

Tunnista laadukas tela 

Telan tärkein ominaisuus on kangas. Vesiohenteiselle maalille mikrokuitu on hyvä telakankaan materiaali. Se on kestävä ja siitä irtoaa hyvin vähän nukkaa. Luonnonkuituteloja käytetään pääasiassa öljypohjaisille maaleille.

Telakankaita on kudottuja ja nidottuja. Kankaita on valtava määrä erilaisia ja niissä voi olla vaikea nähdä eroja – kaksi täysin samalta näyttävää kangasta voi toimia täysin eri tavalla. Hinnasta voi päätellä telan laadun. Halvinta mahdollista telaa ei kannata hankkia, sillä siitä irtoaa maalin mukana seinään kuitua ja nukkaa ja koko maalausurakka on pilalla.

Toinen tärkeä asia telan laadussa on kiinnitys- ja pyörimismekanismi. Hyvässä mekanismissa telavarren metalliosa lukittuu telan sisällä olevaan muoviholkkiin ja muovi hankaa muovia vasten. Jos muovi pyörii metallia vasten, metalli voi ajan kanssa hilseillä ja päästää maaliin mustaa väriä.

Milieu maalaustarvikkeet, pensseli 50mm

Milieu 50 mm leveä pensseli polyesteriharjaksella. Puukahva eurooppalaisesta pyökistä.

 

Katso pintaa syvemälle

Siveltimen valinnassa ylivoimaisesti olennaisinta on karvat eli harjas. Harjaksissa on kolme pääluokkaa;

  • Keinokuituharjas
  • Luonnonharjas, joka on yleisimmin sianharjasta
  • Yhdistelmä- eli sekoiteharjas

Vesiohenteiselle maalille parhaiten sopiva keinokuituharjas on yleensä polyamidia tai polyesteria, ja laadukkaassa siveltimessä on eri mittaisia harjaksia. Harjasten päät on halkaistu ja hiottu niin, että maalinnosto- ja pitokyky paranee ja maalattu pinta jää sileäksi. Luonnonharjas ei sovellu vesiohenteiselle maalille, koska vesiohenteinen maali saa siveltimen turpoamaan.

Siveltimen keskellä sijaitsevan kiilan kanssa kannattaa olla tarkka. Olennaista on se, ettei harjaksesta irtoa karvoja maaliin. Irronneiden karvojen nyppiminen maalatusta pinnasta, jos mikä, on raivostuttavaa.

Siveltimen metallihela voi olla ruostumatonta tai ruostuvaa terästä. Kannattaa valita laadukas ruostumaton teräs, koska muuten vesiohenteinen maali lähtee ruostuttamaan osia ja ruoste siirtyy pikkuhiljaa maaliin.

Nyt ymmärrät laadukkaiden maalausvälineiden merkityksen ja voit hankkia oman pitkäikäisen välinesettisi.